Monday, December 14, 2015

~ Vietnam (Ho Chi Minh City) Part-1 : Sweet Escape ~

Assalammualaikum...

Just nak share my short experience dekat negara bintang tiga... ecehwah. Hihi.. Okay, alhamdulillah bulan Ogos haritu dapat la kejap bercuti dengan kengkawan tenang kan fikiran. Hahaha sempat engko tenang kan fikiran iyeeekk padahal masa tu lagi 2 minggu majlis bertunang iols. Tapi alhamdulillah semua nya berjalan lancar. (^^,) Tapi serius laa takde tempat yang paling best melainkan negara sendiri... cayalaaa Malaysia!. Before cerita lebih melalut, okay meh la aku tunjuk sikit aktiviti, tempat shopping, restoran Halal food, hotel, public transport dan sebagainya buat rujukan awk di luar sana. Mana tau tiba tiba nk ke Vietnam, berfaedah jugak untuk jadi reference uols. Sharing is caring kaaaann.

Buku Merah jangan lupa bawak / renew/ etc etc....
First thing first, jaga lah passport uols sebagaimana uols jaga diri sendiri. Dekat oversea kad pengenalan da tak lakuu da. Hah, first day aku menggelupur laa sebab lepas check in hotel diorang ambik passport kitorang. Tapi tu one of procedure je untuk daftar hotel. Chill je, pegi minum minum kopi dulu (kopi susu moto diorg sedaaappp!), shopping dulu pun takpe. Takde hal. Orang vietnam ramah ramah. Tapi hati hati yee dalam ramah tamah tu kang dia hulur engko kacang sebakul.. hah jenuh nak bayar nok.

Travel Partner.. yuhuuu!
Hah ni kami bertiga, Hahah tengok muka engkorang ni rasa nak gelak je! hadoiii.... Kanan sekali ex-rumate masa dekat UPM nama dia Intan, yang tengah Ella kawan sekolah n satu hostel masa teknik dulu. Walau pun bertiga je tapi meriah macam seploh orang haaahh.. Ni second day dekat vietnam, sempat la hambik gambar dekat area hotel. Before shopping punya lah segak bergaya.. hang tunggu sat g tengok muka lepas nyopping cemana.. Macam makcik pun ado. Okay jom cuci mata apa yg besst bagi perempuann huhu..


Cantik dan murah okay. Price Below rm 100

Rambang mata hakakkk!! wuuuuhuuu

Okay serius, kain cotton dekat sini memang murah *compare dgn malaysia laa.. Hihihi. Masa aku pergi sini, currency kita da drop. So, ringgit memang tak berapa nak laku. Tak tau la sekarang ni. Masa aku pergi 1 juta dong = rm 168. Last tukar 1 juta dong = Rm 178. Bajet ke sana? korang bajet la sendiri.. Tapi serius bajet aku bertiga sorang lebih kurang 1K above. Balik mesia.. habuk je tinggal. Kahhhhhhh.. Tak la, aku okay sikit la tinggal doploh hinggit. Kaah Kahhh,, nasib baik masa balik en. tunang jemput dekat airport. (^^,) Okay, bab nego harga ni memang kau kena power. Bertekak sampai penat. wuhuuuu sebab, harga diorang offer mahal of course. Anggaran diorg bukak harga Rm 35 - Rm 45. Kau memang kena power tawar menawar. Rekod terbaik tawar menawar aku masa dekat sini pernah dapat cotton viscose & english cotton Rm 18-Rm 22.. Hah!! Tak baik tau nak makap harga dengan foreigner. Huhuhu...

Okay uols, Sambung next entry yaaw.. don't expect to high esok i update yang baru noo (if ada masa insyaallah) haha sebab bila teringat eh i ada cerita la nak share baru la i update. Thanks for reading. 


OhMissWhatEver__said : Next kita cerita pasal Chu Chi Tunnel, Muzium Perang, Vietnamese food dan sebagai nya.. (^_^) 




4 comments

December 14, 2015 at 11:04 AM

rambang mata tu tgk kain bertingkek²..lawooo!!♥

December 14, 2015 at 11:38 AM

@mimie MF : Sangat dear..! geram je tengok. hehe =)

December 17, 2015 at 4:15 PM

bestnyeeee :)

cantik bj tu

December 17, 2015 at 5:39 PM

@ Yana Libra cantik kan yunk. rambang mata nak pilih.. hehe =)

Post a Comment