Wednesday, June 29, 2016

~ Dairy Ramadhan : Tahun Pertama Sebagai Isteri ~

Assalammualaikum.....


Salam Ramadhan ke 24..! (^_^) 

Sekejap masa berlalu. Ramadhan sudah pun memasuki fasa ke 3. Alhamdulillah. Ehem, macam mana persiapan uols tahun ni..? Persiapan hakak biasa biasa aje.. sederhana. Persiapan kuih raya.? Baru nak bakar kuih Sabtu Ahad ni Insyaallah. Ada la  4 - 5 jenis kuih raya yang di sponsor mak sendiri. Thank you mak! Huhu power jugak mak aku ni, pertengahan puasa da siap 4 jenis kuih. Masa balik JB aritu sempat la hakak bawak balik tart nenas legend beliau. Tapiii sekarang ni Tart nya da tinggal separuh balang dek bantai nya iols laki bini buat kunyah kunya sambil tengok tv! Mak kata balik raya nanti ambik lagi sebalang. Hati berbunga terus jadi taman botani. Muahaha.


Tart tradisi takde gulung-gulung okeeh..

Ramadhan tahun ni opkos la hakak teruja.. Alhamdulillah Ramadhan pertama sebagai isteri. (^^,) Culture shock jugak la kena bersilat dekat dapur seawal 4.30 pagi. Letih pun ada, yela tak biasa. Dulu zaman bujang sahur koboi je.. Buat air makan roti lepas subuh tido balik. Pkul 7 siap siap pergi kerja. Sekarang tak boleh la selfish. Kesian husband kita. (~_^) Buka puasa pun sama, rushing balik keje nak kejar waktu buka. Awal awal dulu hakak masak sahur - buka, terasa tak cukup nafas pun ada. Laa ni cheq tak tahan letih. Memang prefer beli wei. Nasib baik husband jenis tak cerewet. Jadi, kitorang balik kerja sesama singgah la param. Sepanjang puasa ni kami buka makan kurma, air n kuih sesikit lepas solat maghrib berjemaah baru la kitorang makan nasi. Jadi tak la hakak mengah nak solat. Hehehe.. 

Menu sahur pagi tadi sempat la iols masak lauk Sotong Telur Masin. Kalau bangun awal lauk memang bombastik sikit laa. Kalau lambat hakak goreng telur dadar aje diknon.! Tu untung la husband da tolong masak nasi malam, kalau tak makan lauk ajela. Hewhew. 

Nak resepi ke..? (^__^)

Pengalaman tak sempat bersahur tu belum lagi. Mudah-mudahan dapat la bersahur hingga ramadhan terakhir untuk mendapat keberkatan.  Pernah aku n husband terjaga 5.40 pagi mak aiii memang bantai apa yang ada  atas meja. Sempat makan kurma dengan air pun jadik. Ni kes terlambat bangun sebab letih membetis dekat Mood Republik ah ni! Huhuhu tapi tak ape. Pengalaman.

Uols pulak cemana..? Pernah ke terlepas waktu sahur..? Huhuhu.. Okay la nak apply cuti raya ni. Kang tak approve haru jugak husband beraya sensorang! Raya tahun ni sis balik kampung husband. Dia guna kuasa veto dia jadi kena lah hakak ikut. Yela tempat isteri kan di sisi suami. Eceh! Next year turn iols pulak. Kena tolak ansur tak gitu..? Hihihi 

Thanks reading..!


OhMissWhatEver__said : Ada 2 orang lain ni pemenang GA tak send details... Tak dapat pos hari ni lepas raya la ye hakak pos.! Sapa yg da sampai hadiah tu nanti roger roger okeee.. 



31 comments

June 29, 2016 at 2:18 PM

Bagus inilah contoh isteri mithali.
Usaha kena ada. Ala...ikut aje contoh mak sendiri macamana gitulah kita buat.

Sama kuih tart rumah kakak yg satu balang tinggal 3/4 sebab yg 1/4 dah masuk perut.

Anonymous
June 29, 2016 at 4:21 PM

Sedap nyaaa menuu sahur! =) rajinn

June 29, 2016 at 4:38 PM

So far mak masih bangun bersahur lagi AIna..... walaupun sahurnya cuma roti bakar aje kehkehkeh... Mak mmg tak hingin nak masak pepagi. Kalau ada lebih lauk buka barulah makan nasi kalau tidak makan ala ala koboi walaupun bangun tak lambat....

June 29, 2016 at 4:49 PM

Kakzakie Purvit : hihi thank u akk. masih belajar lg ni nk jd isteri mithali.. btul tu kak.. hihi mak kita kita mesti boleh! Haha sedaaaap sgt tart nenas bulat ni kann =)

June 29, 2016 at 4:49 PM

Anonymous: Hihi lauk ada kita masak la.. =D

June 29, 2016 at 4:50 PM

hainom OKje : Hahaha makkk kitaa klu blh nk je mcm tu. sonang! tp husband kita kan makk jenis yg kena makan nasi. Haaa gitu mak perut nya. hihi

June 29, 2016 at 5:17 PM

akak ngidam sgt tat nenas dr sblm bersalin..sampai skang xdpt lg.. siapla raya nt akak bedal habis habisan..kahhhh.. akak raya dedua kampung, tp balik umah husband dl kt pahang, pastu bru johor.. letih atas highway je la nampaknya..

June 29, 2016 at 6:10 PM

Bagus isteri solehah ni..walaupunnkatanya culture shock kena la usaha buat sesuatu yg lebih dr bujang dedulu..jnji dpt sahur n buka sama2 kan.tu yg penting...

bab raya tu kira oklah tahun ni raya rumah hausband taun depan turnbaina..jgn guna kuasa veto raya rumah dia je setiap tahun dah le.hahaha

June 29, 2016 at 6:30 PM

Alahai isteri mithali.begitulah kan nak jd isteri terbaik, apa2 pun suami kena diutamakn dulu.
Akak penah 2 kali terlepas sahur, kesian kat anak2 lah.
Slmt hari raya aina, 1st time sbg isteri org dihari raya mesti excited kan

June 29, 2016 at 9:41 PM

Tahniah Aina bjaya jd isteri solehah
Akak pun bngun sahur walaupun jarak berbuka dn sahur amat pendek tetap jugak bngun,berbuka pukul 9. 30mlm, isyak 10.30mlm,teraweh walapun hnya 2 rakaat kemudian witir, tidur pukul 2 pgi sahur sbb subuhnya kul 2. 50 pgi dugaan betul lah tpi alhmdulillahh puasa masih full

June 29, 2016 at 9:42 PM

Tahniah Aina bjaya jd isteri solehah
Akak pun bngun sahur walaupun jarak berbuka dn sahur amat pendek tetap jugak bngun,berbuka pukul 9. 30mlm, isyak 10.30mlm,teraweh walapun hnya 2 rakaat kemudian witir, tidur pukul 2 pgi sahur sbb subuhnya kul 2. 50 pgi dugaan betul lah tpi alhmdulillahh puasa masih full

June 29, 2016 at 9:59 PM

Amboi, bila agaknya scya boleh rasa pengalaman macam ni :P

June 30, 2016 at 7:29 AM

Bagus tu pandai berubah kearah kebaikkan.. jadi isteri solehah inshaAllah akan berterusan.. raya mana dulu pun tak pa asal kan begilir nanti.. mama pandai buat kuih raya kirim salam kat mama :)

June 30, 2016 at 7:57 AM

alhamdulillah...
mesti eksited nk beraya kali pertama sbgai husb+wife kan...

dh lma sgt x buat kuih raya..semua main beli je...

June 30, 2016 at 8:18 AM

alhmdulillah stkt ni xprnh trlps sahur..heee..

mcm sdp je sotong masin tu.. ala ala ketam masin tu ya

June 30, 2016 at 6:59 PM

Seronok baca pengalaman pertama kali sambut ramadhan dengan suami. Teruja dan kelam kabut pada mulanya. Hehe.

Nampak sedap tu sotong masin. Bolehlah share resepi nanti aina :)

Btw, kita sama team tahun nie. #teamrayakampungsuami 😁😊

July 1, 2016 at 11:40 AM

MizzTina :bedal akk jangan x bedal! hahah kann sama la kita.. aina pun raya kedua baru balik joho. huaaa jem tu yang letih!

July 1, 2016 at 11:41 AM

Puan Kutu : Hihihi tq akk. Kaaaann huaaa jgn la guna kose veto lg tahun dpn. =P btul tu walaupun letih x terasa bila tgk husband makan berselera..=) hehe

July 1, 2016 at 11:42 AM

Khairul Bariah: alaa sian nya. tu la bila x shur kesian kt budak2. Hehe selamat hari raya akk. Tu la neves pun ada ni =) hehe

July 1, 2016 at 11:43 AM

Nooriah Abdullah : Alhamdulillah kak noor. diberi kekuatan dan kesihatan walaupun waktu berpuasa yg panjang.. =) walaupun dugaan tp terselit nikmat kemanisan dpt berada di samping anak2 kak noor =) hehe

July 1, 2016 at 11:44 AM

Scya Lollita : insyaallah dear. =) coming soon! hehe

July 1, 2016 at 11:45 AM

babYpose : insyaallah akk. Nnti aina sampai kan salam. Kann. yg penting kena la giir gilir. hihhi =)

July 1, 2016 at 11:49 AM

LYAfrina : hihi excited n neves lyaaa.! hehehe.. mak aina yg rajin. aina rajin tnjuk n makan je =P hehe

July 1, 2016 at 11:50 AM

nuyui a.k.a miss YUI : aah yui! hehehe alhamdulillah. aina hampir terlepas. nsb baik smpt jugak teguk air skit.

July 1, 2016 at 11:51 AM

Siqah Hussin : Hahaha boleh2. Insyaallah aina share resepi nnti. Hi-5 skit team raya kampung husband.! tu la siqah pengalaman 1st mmg haru biru sikit kn. hehehe

July 11, 2016 at 9:04 PM

Selamat Hari Raya...
Susah nk cari tat yg sedap skrg nie...

July 13, 2016 at 4:50 PM

biasalah tu..first time..hehe..saya tahun ni sahur saya masak, berbuka husband yg masak..seronok tak?? hehe~

July 14, 2016 at 1:47 PM

Hani Fadhlina Abdul Rahman : selamat hari raya dear =) betul tu! lepas tu harga mahal.. knnn =)

July 14, 2016 at 1:52 PM

Yana Libra : wah! best2... seronok la YL. =)

July 25, 2016 at 4:18 PM

Biasalah tu, Aina. Dah ada suami, kenalah dengar kata suami. Apatahlagi first time, memang kena dengar katalah. Kata nak jadi isteri mithali ^_^

Dah kahwin memanglah tak boleh selfish. Kena fikir juga kebajikan suami. Kalau ikut hati sendiri, mahu tak nak bangun sahur. Hahaha!

July 27, 2016 at 4:45 PM

Mummydearie : hahaha betul la tu kak! kalau masa bujang dlu teguk air kosong pun jadi.. xde hal punya.. ni kena jaga perut laki kitew. hihi

Post a Comment