Wednesday, July 15, 2015

~....Nak Jadi Peniaga Online...~

Assalammualaikum....

Salam 28 Ramadhan 1436H. (^_^) Alhamdulillah, hampir sebulan kita berpuasa. Dan  lama sungguh iols tak update blog. Okay, since ada sikit masa terluang.. Kita nak share something yang Insyaallah bermanfaat buat mereka yang minat dan bercita cita untuk buat Online Business. 

Nak jadi peniaga Online ;

Hati kena banyak sabar. Semangat kena kuat. Macam mana pun kerenah customer cuba layan sesabar yang mungkin unless dia melampaui batas, mohon abaikan dia. Rezeki kita bukan dia tentukan. Pegang prinsip rezeki Allah ni luas. Insyaallah ada dekat mana mana sahaja selagi ia nya halal. Bila kita jual barang, promote barang... Ada 3 jenis customer yang akan kita jumpa ;

  • Jenis yang LIKE sahaja. Biarkan, atleast dia 'suka' update kita. Lama lama nanti timbul la minta dia nak tahu atau nak beli barang kita. Jadi chill je relax relax. Tamo marah okay. 
  • Jenis yang KOMEN/MINTAK PM tapi tak beli. Kita beriya iya explain bagai, siap begging harga. Memang kita bagi kaw kaw marked down price, tapi da la taknak beli, Tq pun tak ada cakap boleh pulak jawab 'ouh' 'ok' kekadang tersirap bandung jugak lah hakak ni dik non. Tapi adat lah berniaga. If rezeki bukan milik kita makanan dalam mulut pun boleh jatuh. Tak apa, rezeki Allah tu ada dan datang dalam macam macam bentuk dan cara. Yang penting Nawaitu kita.
  • Jenis yang tak banyak SONGEH. Dia pm, kita reply and explain bla bla bla. Terus deal, buat payment. Hah, Alhamdulillah. =)


Kadang kadang customer ni Demand. Kita as a Seller kena treat customer sama rata. Dia beli atau tak tu belakang cerita. Ni cara kita cari rezeki. Jadi jagalah elok elok periuk nasi kita. If dapat Fussy customer. Sabar lah banyak banyak. Setahun iols run business (boleh follow instagram @aryana_couture) masih jagung lagi, sikit sikit kita susun langkah, banyak sangat yang kita belajar. Masih belajar dan berusaha untuk jadi successful business woman. *one day. Insyaallah. Just a friendly reminder and advance advice buat diri sendiri dan peniaga online yang lain serta bakal peniaga online. Bersaing secara sihat, cari rezeki secara halal. Jangan caras mencaras customer orang. (*_^) Banyak lagi kita nak cerita ni. Insyaallah kita update next time ye! Muahcikeddd. Selamat Hari Raya.! 

Sekian. 





OhMissWhatEver__said : Feel free to visit ig : @aryana_couture. Pelbaga jenis shawl, haflmoon & tudung dari pelbagai material. Yang penting shawl kita handmade & high quality material.! (^_^)






6 comments

July 24, 2015 at 1:57 PM

setujuuuuuuuuuuuuu. tp nasib baik so far client iolls okay je.. hihi

September 27, 2015 at 12:47 AM

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

September 28, 2015 at 10:42 AM

Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@my.zalora.com jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!

December 14, 2015 at 2:14 PM

@Ein : Haha kann... sabar kena tinggi.. xpe yg penting cara handle tu kena baikk kikiki =)

December 14, 2015 at 2:14 PM

@Dewi Aja : Noted

December 14, 2015 at 3:43 PM

@Izz Latiff : Kindly check ur email. Thank you.

Post a Comment