Thursday, November 3, 2016

~ Kula Cakes : Manggo CheeseCake Popular ~

Assalammualaikum.....

Hi uols. Banyak sangat sis nak bercerita.. tapi kita cerita sesatu la ye.. Minggu lepas iols berada di pantai timur bersama #teamaryanacouture dengan tujuan menghantar stock stock tudung di 2 buah butik di Kuala Terengganu. Jadi orang orang Kuala Terengganu boleh la serbu butik @gadiskooky & @gulaguliart.store (search Instagram pun boleh). Later kita bercerita lebih lanjut pasal Kuala Terengganu. Sekarang bagi laluan pada Mango Cheesecake dulu ye! (^^,)

So, jumaat lepas otw ke Terengganu sempat la kami singgah Kula Cakes (kedai comel lotey) yang terletak di tengah tengah bandar Kuantan. Parking area ni memang limited. Tapi tu tak menjadi masalah, peta kuantan ada dalam kepala husband *yela tempat belajar takkan lupa*. Hewhew.. Jadi pandai lah dia pusing mencarik parking. Nak ke sini, uols waze je. Sure sampai. Alang alang ada Kuantan, sempat lah lepak sekali dengan cousins. Maklomlah raya haritu balik kampung husband. Jadi tak dan jumpa. Huhuhu.

Pelbagai jenis kek yang di jual di sini, antara nya Pavlova, Red Velvet, Cheesecake Toblerone, dan pelbagai lagi. Tapi wajib cuba Signature dish Kula Cakes iaitu Mango cheesecake


Menu Yang Di Pilih! Red velvet & Mango cheesecake.

Craving!

Orang Tanya Sedap Tak?

Sedap. Especially buat peminat cheese like meee.
Sampai sekarang teringat & masih terasa keenakan cheesecake nya. Kekekeke. If uols bukan peminat cheesecake, boleh je pilih kek lain.. Banyak tau!. Sampai tak terpilih.  

Review Peribadi

I cannot stop nak compliment Mango Cheesecake ni. Memang terbaik. Tapi tula taste-bud lain lain kan. Kalau nak tahu, kena cuba sendiri. Sebab, masa I order ni memang near to perfect. Mango fresh, cheesecake smooth tak beku sangat dia dok elok je melted dalam mulut. Tak manis sangat rasa light je (husband kata).. Husband Iols ni anti-manis. Hahaha.

Harga.?

Tak mahal sangat. (^^,) Berbaloi. Sekali sekala tak terasa lah. Nak melantak hari hari pun tak boleh kang kencing manis pulak yang dapat. Sis nasihat je. Ahaks.


Cousins are BFF

Main attraction, Kula cakes ni tempat makan outdoor berbumbung kan langit (^^,) dan di hiasi arca basikal dan lukisan mural, hipster gitu jah. Lepak petang petang best la. Lepak tengah hari panas berdenting Cheesecake bukan cair di mulut, tapi cair di pinggan pulok. Btw, jangan lupa cuba try test Air Pandan Cooler okiesss.! 

Thanks reading! 


OhMissBlossom__said : Seronok membedal keropok lekor minggu ni..... Isi ikan penuh! 


26 comments

November 3, 2016 at 3:05 PM

tgk gmbr pun rasa sedp benar ni..huhuuh

November 3, 2016 at 3:06 PM

Ahhhh aina dah pergi Kulacakes. Bestnyaaaa! Siqah pernah makan mango cheesecake, kawan belikan dari Kulacakes. Memang sedap! Serius! 😍

November 3, 2016 at 3:21 PM

Bestnya dapt pegi Kulacakes ni sis..entah bila lah nak sampai sana.. nampak sedap2 sgt kek tu.. hehe

November 3, 2016 at 3:34 PM

wahh selalu jugak baca orang update pasal Kulacakes ni. tak dapat pergi lagi

mata I dah aim kat redvelvet cheesecake tu. yummy :D

November 3, 2016 at 5:03 PM

dekat ig perasan jugak ramai yg dok share pasal cula cakes ni. tgk gambar je dah terliur. mcm boleh terbayang pulak mcm mana rasa dia. wahh... kalo ada rezeki ni insyaAllah mmg nak cuba ;D

November 3, 2016 at 5:44 PM

just eat a small slice then is ok.

November 3, 2016 at 6:30 PM

SEDAPNYAAAAAA AINA! T.T

http://www.erinazmir.com

November 4, 2016 at 1:26 PM

Kalau Aina singgah masa nak ke Terengganu
Kakak dgn family pulak singgah masa dari Terengganu nak balik JB

Tapi kami tapau aje tak makan di sana sebab dah lewat petang sangat.

November 4, 2016 at 1:27 PM

Manggo Cheese cake perghhhhh sedapnya, dah ramai review Kula Cakes dkt kuantan, mcm best, tapi belum pernah singgah lagi. In Sha Allah ada rezeki nak pergi try.

November 4, 2016 at 11:57 PM

Tersangat lah teringin ke kula cakes nie tapi belum kesampaian lagi. Tapi , cake mango cheese dah pernah makan dah . Sedappp gilooooo~ hihi

November 9, 2016 at 1:26 PM

tak suka sangat mangga but this one looks tempting ! :O

November 10, 2016 at 5:09 AM

woahhhhh, those cakes looks so good :D teringin pulak nak makan kek sekarang haha

November 10, 2016 at 7:47 AM

hi aina

lama tak nampak . Aina , nadia ada tag aina untuk join satu GA .

if free nnt join lah ye =)

http://www.nadiaizzaty.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html

November 10, 2016 at 3:21 PM

mmg dari dulu berhajat nak ke kulacakes ni...bilalah dapat merasa...huhu...terliurrrr...

November 11, 2016 at 12:13 AM

Tak buat entry baru ke?
Cerita seperti cheese manggo kek.

Pertanyaan dari:
http:biarlembuyanglembu.blogspot.com

November 13, 2016 at 3:56 AM

Assalamualaikum aina,

Lama zety x singgah sini.
Ya Allah, sedap sangat nampak kek tu..

Especially magho cheesecake tu... Zety pun penggemar cheese jgk..

btw nama kedai kek tu lun catchy sgt.. Kalau nk p mmg kena waze sbb tak pandai map kuantan..heheheh

November 14, 2016 at 3:18 AM

Tak buat entry baru ke?

From:
http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

November 15, 2016 at 1:11 PM

Selalu sangat dah dengar tentang Kula Cakes ni tapi belum pernah singgah. Kalau ada peluang nak ke Kuantan nanti, kenalah singgah juga. Takkan sanggup dengar cerita orang aje kan!

Betul tu Aina. Taste masing-masing berbeza. Akak ni 'pemanis' orangnya tapi makanan yang manis-manis takda pulak akak suka. Tapi bab ada cheese ni, akak memang tak pernah tolaklah...

November 15, 2016 at 1:37 PM

Manggo suka, cheese cake suka.
Kalau ada peluang mestilah nak rasa sendiri Kula cakes ni punya ;-)

November 15, 2016 at 4:34 PM

lagi sedap dari secret recipe ke babe?

November 17, 2016 at 4:34 PM

mcm zie tak suka manis2 sgt..klu manis buah sedag2 je manis ye..ok la
nmpak sedap!!

November 18, 2016 at 9:59 AM

Pernah mkn manggo cheess cake yg kwn opis buat mmg sedap gile aaah!

November 24, 2016 at 4:16 PM

Masa kita makan hari tu cheese dia beku lagi, haha

November 29, 2016 at 9:29 AM

bestnya..padahal selalu je pergi kuantan. Tpai tak penah singgah kula cakes ni sebab penimm pikir parking. haha

December 14, 2016 at 10:46 AM

Mmg femeskan tempat ni Aina. Banyak kali baca kat blog pasal Kula ni.
Kalau sedap bayar mahal pun rasa berbaloi ye Aina

May 21, 2017 at 11:51 AM

Macam sedap je mango cheesecake tu tengoknya.Tak berkesempatan mwncuba lg.Memang nk kena try ni.

Post a Comment